Potrivit directorului medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, Lelia Croitoru, băiețelul de cinci luni, din comuna Ferești, a fost internat în unitatea medicală în data de 6 mai, iar după cinci zile s-a dispus transferul la Iași. În 12 mai, bebelușul a decedat.
„Este vorba despre un copil de cinci luni, din Ferești, care este internat în Secția de Pediatrie pe 6 mai, cu febră, tuse și cu tulburări respiratorii, cu dispnee. Pe 7 mai se face o radiografie toracică, care evidențiază o pneumonie de vârf pulmomar, probele biologice pledează pentru o infecție bacteriană, întrucât avea leucocitele crescute. Se instituie tratament antibiotic și de susținere, pentru faptul că tușea, nu avea aer. Pe 10 mai apare o erupție pe piele. Se ridică suspiciunea de rujeolă. Este văzut de infecționist și pe 11 mai a fost dirijat în Secția de Boli Infecțioase la Iași, cu insuficiență respiratorie acută și suspiciune de rujeolă. Serologia pentru rujeolă se ia la 72 de ore, după apariția erupției. Pe 13 trebuia să fie luat și înțeleg că s-a luat (serologia – n.r.) la Iași, nu știu care este rezultatul. Copilul nu era vaccinat, pentru că se face la vârsta de un an”, a declarat corespondentului MEDIAFAX, Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Directorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, Mihaela Vlada, a declarat, la rândul său, că s-a confirmat faptul că decesul bebelușului a fost cauzat de rujeolă.
„Am fost informată de către medical epidemiolog. Decesul s-a produs pe 12 mai. Se respectă un circuit informațional, se anunță Institutul Național de Sănătate Publică în legătură cu acest caz, Ministerul Sănătății. Bebelușul a fost internat inițial la Vaslui, după care a fost transferat la Iași. Debutul a fost pe 10, când a apărut erupția, iar pe 12 a decedat. Există confirmarea că a fost rujeolă. Este declarat ca deces din rujeolă”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Băiețelul de cinci luni nu a fost vaccinat împotriva rujeolei, acesta fiind primul deces din ultimii ani, în Vaslui, din cauza acestei boli transmisibile.
„Este al 26-lea caz la nivel național, din păcate”, a mai declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Inițial vaccinul împotriva rujeolei se făcea la 12 luni, însă după apariția epidemiei de rujeolă în România, vârsta de vaccinare a fost redusă, la nouă luni.
În ultimele luni, 26 de persoane au murit din cauza rujeolei, cele mai multe fiind copii nevaccinați, opt în Timiș, cinci decese în Arad și Dolj, trei în Caraș-Severin. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, sunt confirmate peste 5.700 de cazuri de rujeolă în 40 de județe.